Skip to main content

Verse en bewerkte groenten verlagen het risico op een hartaanval

 
Niet alleen verse, maar ook bewerkte groenten en fruit verlagen het risico op een hartaanval.

Dat meldt voedingsonderzoeker Linda Oude Griep van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. Zij putte daarvoor uit gegevens van het RIVM. 

Tien jaar geleden enquêteerde het RIVM twintigduizend Nederlanders tussen de 20 en 65 jaar, die aanvankelijk geen klachten hadden in verband met hart- en vaatziekten. Gevraagd werd naar de gebruikelijke voedselconsumptie. De deelnemers werden in de navolgende tien jaar gevolgd waarbij geregistreerd werd wie een hartaanval kregen. De mensen die veel groenten en fruit aten, bleken daarbij 34 procent minder kans te hebben op een hartaanval dan mensen die weinig groenten en fruit aten. Dat resultaat komt overeen met eerder onderzoek naar groenten en fruit en hartaanvallen.

Nieuw is echter dat Oude Griep onderscheid kon maken tussen consumptie van verse en bewerkte groenten en fruit. Bij bewerkt fruit moeten we denken aan vruchtensappen en appelmoes, bewerkte groenten zijn vooral gekookte groenten en tomatensaus.  Voor zowel rauwe als bewerkte groenten en fruit werd een lager risico op hartinfarcten gevonden. Dit verband was wel iets sterker voor rauwe groenten en fruit dan voor bewerkt.

Dat bewerkt groenten en fruit ook het risico op een hartaanval verlaagt is verrassend, zegt Oude Griep. 'We weten dat door de bewerking bepaalde beschermende stoffen verloren gaan. Maar door die behandeling komen andere stoffen weer beter beschikbaar voor het lichaam.'

Het onderzoek van Oude Griep wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Ze publiceerde haar onderzoek twee weken geleden in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. | Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zie ook www.resource.wur.nl.

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 2506

VriendenloterijWij zijn sinds kort als goed doel aangesloten bij de Vriendenloterij.
Je kan met je Vriendenloterij loten NAH Ontmoetingspunt steunen.
De vereniging krijgt dan elke maand 40% van elk meespelend lot.
Natuurlijk kan je een nieuw lot kopen en daar aangeven dat je NAH Ontmoetingspunt Almere wil steunen maar het kan ook voor bestaande loten
Je kan dit voor je bestaande lot heel makkelijk regelen met de live chat.
Klik daarvoor op onderstaande link.
https://www.vriendenloterij.nl/open-chat

Geef dan eerst je postcode en huisnummer.
Stel de vraag bijvoorbeeld zo.
Ik wil met mijn bestaande lot onze vereniging steunen, hoe doe ik dat?
En daarna kan je aangeven dat je met je loten NAH Ontmoetingspunt wil steunen.

Liever telefonisch contact met de Vriendenloterij?
Wij staan voor u klaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 21.00 uur en op zaterdag tussen 09.30 uur en 16.00 uur. Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 088 - 020 1020.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...