nah_logo3.png
nah_logo3.png
Het is beter om te vertrouwen en soms teleurgesteld worden dan te wantrouwen en je de hele tijd ongelukkig te voelen.
(Abraham Lincoln) 

Gezond eten belangrijk bij chronische ziekte

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Gezond eten belangrijk bij chronische ziekte

Gezond etenGezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen.
Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen. Zij inventariseerden in opdracht van ZonMw de bestaande kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten. De onderzoekers geven aanbevelingen voor onderzoek, beleid en praktijk. Het rapport is recent gepubliceerd.Weinig aandacht voor voeding als behandeling

Voor chronische ziekten bestaan behandelrichtlijnen, waarin ook voedingsadviezen staan. Die voedingsadviezen worden vrijwel niet ingezet om de chronische ziekte te behandelen. Ze worden vooral gebruikt om ziekte te voorkomen, de voortgang te stoppen en complicaties te voorkomen. Om voeding in te zetten als behandeloptie is er wel meer onderzoek nodig. Er is nu namelijk nog erg weinig goed onderzoek beschikbaar.

Lees ook: Voeding bij chronische ontstekingsziekten in de longen

Meer scholing voor artsen

De onderzoekers geven aan dat voeding een belangrijke plek verdient in de behandeling van chronische ziekten. Daarvoor is het nodig dat voeding meer aandacht krijgt in de opleiding van artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ze moeten daarin ook les krijgen over de rol en expertise van een diëtist.

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf als basis

Voor mensen met een chronische ziekte vormt eten volgens de Schijf van Vijf een goede basis. Daarbinnen kunnen aanpassingen of aanvullende adviezen nodig zijn. Een diëtist kan een patiënt hierin begeleiden.

Bron: Voedingscentrum

Afdrukken

Vakantie 2Vakantie 1Groupon reizen, vakantie, eten, drinken en diversen bekijk en bestel via onderstaande link en steun daarmee gratis NAH Ontmoetingspunt.

https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150&category=&shopsearch=groupon

Klik hier voor meer informatie.