Skip to main content

Eigen bijdrage Wmo omlaag? Het kan

Eigen bijdrage Wmo omlaag? Het kan

GeldGelezen op website van Iederin.

Kunt u deze mail niet goed lezen? Klik hier om het online te bekijken

Ieder(in) – Verlaging eigen bijdragen zorg in 2017

Voor de eigen bijdrage in de Wmo gelden landelijke regels, maar gemeenten kunnen ervoor kiezen om voor hun eigen inwoners gunstigere regels voor de eigen bijdrage vast te leggen. Sommige gemeenten doen dat ook. Uw gemeente nog niet? Lees welke maatregelen gemeenten kunnen nemen en leg de suggesties voor aan uw gemeente. Lees ook de drie goede voorbeelden.

Met ingang van 1 januari 2017 heeft het kabinet de eigen bijdrage voor de Wmo voor een aantal groepen verlaagd:

voor alleenstaanden van 19,40 naar 17,50 euro per vier weken


voor meerpersoonshuishoudens boven AOW-leeftijd van 27,80 naar 17,50 euro per vier weken

en meerpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd met een inkomen lager dan 35.000 euro hoeven in 2017 helemaal geen eigen bijdrage meer te betalen.

Deze wijzigingen gaan over de maximale eigen bijdragen die gemeenten mogen heffen voor maatwerkvoorzieningen in de Wmo.

Lokaal maatwerk blijft nodig
Het landelijke beleid – inclusief bovenstaande verlagingen - compenseert de inkomensachteruitgang van de afgelopen vijf jaar voor mensen met een beperking niet. Daarom blijft aanvullend gemeentelijk beleid noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoeken van Ieder(in) (september 2016) en van het CBS (januari 2017).

Link naar bericht en onderzoek van Ieder(in)

Link CBS – Eigen bijdrage langdurige zorg aan huis gestegen

Verschillende manieren
Vorig jaar hebben 42 gemeentes de wettelijke eigen bijdrage in het voordeel van hun burgers verlaagd. Dat is op verschillende manieren gedaan. Gemeentes krijgen structureel geld van het rijk om maatwerk in inkomensondersteuning te geven. Sommige gemeenten hebben de wettelijke eigen bijdrage verlaagt of ze laten de eigen bijdrage minder snel stijgen. Een aantal gemeentes rekent niet de hele kostprijs door bij het innen van de eigen bijdrage of vergoeden de eigen bijdrage via een collectieve zorgverzekering.

Meer informatie over de mogelijkheden die een gemeente heeft is te lezen in handreiking voldoende inkomen.

Goede voorbeelden

Amsterdam: sociale keuze
Vanaf 2017 komen meer Amsterdammers in aanmerking voor het laagste tarief van de eigen bijdrage. Eerder al nam de gemeenteraad van Amsterdam al een motie aan om voor dagbesteding en ambulante ondersteuning helemaal geen eigen bijdrage meer te rekenen. Dat gaat per 2 januari 2017 in.

Lees meer op website Cliëntenbelang Amsterdam
 

Dordrecht: schrapt eigen bijdragen
In Dordrecht is besloten om inwoners van de Drechtsteden die via de Wmo individuele begeleiding of groepsbegeleiding krijgen, voortaan geen eigen bijdrage meer te laten betalen. Verder heeft de gemeente besloten  de eigen bijdrage voor alle Wmo-gebruikers met 33 procent te verlagen.

Lees meer op Dordrecht.net

Veenendaal: midden- en hogere inkomens
Veenendaal verlaagt de eigen bijdrage door het zogeheten marginale tarief te verlagen van 15 naar 8 procent. Het marginale tarief is het percentage dat bepaalt hoe snel de maximale periodebijdrage (de rekening per vier weken) stijgt naarmate het inkomen omhoog gaat. Door het verlagen van dit percentage, vlakt de stijging van de eigen bijdrage af. Dat komt vooral ten goede aan Wmo-gebruikers met midden- en hogere inkomens.

Lees meer

Meer informatie

Een tabel met daarin de nieuwe wettelijk maximale bijdragen vindt u hier

Ieder(in) – Verlaging eigen bijdragen zorg in 2017

Ieder(in) – Nieuwe handreiking voldoende inkomen
 

Heeft u vragen of zoekt u meer informatie? Bel het Nationale Zorgnummer.


Meer over Geldzaken (u gaat naar Thema's)
Meer over Zorg en ondersteuning (u gaat naar Thema's)

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Raadplegingen: 2021

Afbeelding sparen

Vragen en antwoorden Vomar Club is Koning sparen

Hieronder vind je vast het antwoord op jouw vraag over Vomar Club is Koning sparen. Zo niet? Neem dan contact op met onze klantenservice via het contactformulier..

De Clubcode van NAH Ontmoetingspunt Almere is: NAALM2021

Voor spaarders

Wat is Club is Koning sparen?

Door simpelweg boodschappen bij Vomar te doen en bij het afrekenen je Klant-is-Koning kaart te scannen, kun je de clubkas van jouw club spekken. Vomar keert, over het totaal bestede bedrag aan boodschappen van alle leden die voor de club sparen, elk kwartaal 0,5% uit aan de club.

Om te kunnen sparen heb je een geregistreerde Klant-is-Koning kaart nodig. Deze is verkrijgbaar in onze winkels of in de Vomar-app, zie voor meer informatie www.vomar.nl/kik. Je kunt tijdens het registreren van je kaart of later in je account je KIK-kaart koppelen aan een club met een unieke clubcode die je bij je club kunt opvragen. De club waar je voor wilt sparen moet zijn ingeschreven bij Club-is-Koning sparen. Dit kun je navragen bij het bestuur of de penningmeester van jouw club. Of kijk hier in het overzicht van deelnemende clubs of die van jou erbij staat.

Hoe kan ik mijn club steunen met mijn Klant-is-Koning kaart?

Heb je al een Klant-is-Koning kaart? Dan kun je in je eigen online Klant-is-Koning kaart omgeving je kaart koppelen aan de club waar je voor wilt sparen. Om je Klant-is-Koning kaart te koppelen aan de juiste club heb je de unieke Clubcode nodig. Deze code kun je opvragen bij het bestuur of de penningmeester van jouw club. Grote kans dat de clubcode ook op de website staat van jouw club. Als je Klant-is-Koning kaart is gekoppeld, kun je direct starten met het spekken van de clubkas door simpelweg boodschappen te doen bij Vomar.

Heb je nog geen Klant-is-Koning kaart? Dan kun je een kaart in één van onze winkels halen of in de Vomar-app een digitale kaart aanmaken. Bij het aanmelden van jouw Klant-is-Koning kaart kun je de kaart dan ook direct koppelen aan jouw club met de unieke Clubcode.

Club is Koning sparen
Met je Klant-is-Koning kaart kun je eenvoudig en geheel kosteloos ook jouw club steunen. Dit doe je door jouw kaart aan de club te koppelen. Daarna hoef je alleen maar je kaart bij het afrekenen van je boodschappen te scannen bij de kassa. Wij houden automatisch bij hoeveel boodschappen alle sparende leden doen. Dit is tijdens het afrekenen dus geen keuze voor jou als klant (kooppunten sparen is wel altijd een keuze). Na het scannen van je kaart spaar je automatisch mee. Je kunt daarnaast ook nog kooppunten voor jezelf kopen, maar dit hoeft dus niet.

3. Kost Club is Koning sparen mij iets?

Nee, het kost je niets. Je hoeft alleen je Klant-is-Koning kaart te scannen bij het afrekenen. Zo kan Vomar bijhouden hoeveel boodschappen er zijn gedaan en op basis daarvan het bedrag overmaken aan de club. Dit bedrag is 0,5% van het totaal bestede bedrag aan boodschappen van alle sparende leden. Vomar Voordeelmarkt maakt dit bedrag dus over aan de club. Hoe meer leden sparen en ook boodschappen doen bij Vomar, hoe meer de clubkas gespekt wordt.

Hoe weet ik of mijn club meedoet aan Club is Koning sparen?

Je kunt je Klant-is-Koning kaart alleen aan jouw club koppelen als deze ook staat ingeschreven bij Club is Koning sparen. Je kunt dit bij het bestuur of de penningmeester van jouw club navragen. Of kijk hier in het overzicht of jouw club erbij staat en deelneemt. Grote kans dat de clubcode ook op de website staat van jouw club of op een poster staat in de kantine. Als jouw club is ingeschreven dan is er een unieke Clubcode waarmee je jouw Klant-is-Koning kaart kunt koppelen aan de club.
Geeft het bestuur of de penningmeester aan dat jouw club nog niet meedoet met Club is Koning sparen, dan kan de club zich wel inschrijven. Alleen iemand uit het bestuur of de penningmeester kan dat doen door de club aan te melden via 
dit formulier.

Ik wil graag stoppen met sparen voor mijn club, hoe doe ik dat?

In je eigen online Klant-is-Koning kaart omgeving kun je zelf eenvoudig de koppeling van je Klant-is-Koning kaart met de club ongedaan maken. Als je bent ingelogd, zie je rechtsboven je eigen gegevens, de gegevens van de club staan. Hier staat een knop bij met de tekst: Stoppen met Club is Koning sparen. Door hier op te klikken wordt de koppeling met de club opgeheven en spaar je per direct niet meer mee voor deze club. Over alle boodschappen die je tot het moment van uitschrijven hebt gedaan ontvangt de club nog 0,5%. Heb je de koppeling opgeheven, maar wilde je toch blijven sparen? Je kunt simpelweg de club dan weer opnieuw koppelen met de unieke Clubcode.

Kan ik voor meerdere clubs tegelijk sparen?

Je kunt maximaal één club koppelen aan de Klant-is-Koning kaart en dus voor één club tegelijk sparen. Je kunt wel eenvoudig wisselen van club door je kaart te ontkoppelen van de ene club en weer te koppelen aan de andere club. Zo kun je halverwege het jaar bijvoorbeeld wisselen van club en zo voor twee clubs per jaar sparen.

Weet mijn club dat ik meespaar met Club is Koning sparen?

Nee, de club kan alleen zien hoeveel kaarten er aan de club zijn gekoppeld en wat de tussenstand is van het totaal gespaarde bedrag in de lopende periode. Er zijn dus geen gekoppelde kaartnummers of gegevens van spaarders voor de club inzichtelijk.

Kan ik zien hoeveel er voor mijn club gespaard is?

Je kunt op dit moment nog niet zien hoeveel er gespaard is voor de club.
Met het deelnemen aan Club-is-Koning sparen ga je ermee akkoord dat Vomar je op de hoogte mag houden over het gespaarde bedrag en eventueel nieuws rondom Club-is-Koning sparen. We laten je ieder kwartaal weten welk bedrag er is overgemaakt aan de club via een e-mail. Hierbij worden altijd alleen maar totaalbedragen genoemd en is dit nooit te herleiden naar individuele spaarders.  

Ik spaarde al vóór september 2021 voor mijn club. Wat verandert er voor mij?

Dan verandert er niets voor je: je spaart nog steeds automatisch mee. Nieuw is dat je in de Vomar-app je kaart in je account ook eenvoudig kunt ontkoppelen en koppelen aan een club (voor als je mogelijk voor een andere club wil sparen). Als je club een account aanmaakt kunnen ook leden die nog niet spaarde voor de club nu hun kaart koppelen en meesparen.