Skip to main content

Enquete Ouder worden met een beperking

Ouder worden met een lichamelijke beperking

 

Ouderdom komt met de gebreken zegt men. Maar tegen welke gebreken lopen 50-plussers met een beperking op? En wat kunnen zij zelf doen om hun specifieke problemen te verlichten of op te lossen? U kunt andere ouderen met een beperking helpen bij het vinden van antwoorden op deze vragen door de enquête in te vullen. Hieronder leggen we uit waarom het belangrijk is dat er aandacht komt voor de problemen van ouderen met een handicap en hoe met weinig moeite kunt helpen in de zoektocht naar oplossingen.

 

Gelukkig worden mensen met een lichamelijke beperking steeds ouder. Doorbraken in geneeskunst en een betere gezondheidszorg hebben veel goed gedaan. Toch is deze ontwikkeling niet alleen een succesverhaal. Ouder worden met een handicap gaat niet vanzelf –integendeel. Mensen met een beperking krijgen eerder en vaker dan hun leeftijdsgenoten te maken met pijn, vermoeidheid, gebrek aan energie en ouderdomsklachten. Veel gehandicapten hebben rond hun 50ste de ouderdomsverschijnselen van 70- of 80-jarigen. Dat is een leeftijd waarop zij vaak nog volop in het leven staan, een baan en een gezin kunnen hebben, opgroeiende kinderen of allerlei sociale activiteiten.

 

De vroege ouderdomsverschijnselen van mensen met een beperking hebben niet alleen fysieke gevolgen, maar ook allerlei sociale, maatschappelijke en mentale consequenties. Zo verandert de relatie met partner, kinderen, ouders en vrienden. En zo zijn 50-plussers met een beperking sterker aan huis gebonden doordat hun mobiliteit beperkt wordt, met alle gevolgen voor een zinvolle daginvulling. Zij kunnen minder vaak en minder lang werken, wat gevolgen heeft voor hun inkomen. Pijn en vermoeidheid werken vaak door op mentale weerbaarheid, waardoor depressiviteit en eenzaamheid relatief vaak voorkomen. Politiek, maar ook zorgverleners zijn zich er vaak niet van bewust dat mensen met een lichamelijke beperking voor andere en nieuwe problemen worden gesteld zodra zij ouder worden. Het gevolg: voor de specifieke problemen van de groeiende groep 50-plussers met een beperking zijn nog nauwelijks oplossingen voorhanden. BOSK, de vereniging van mensen met een lichamelijke handicap, gaat daar verandering in brengen.

 

De ervaringen van anderen zijn ongelofelijk waardevol zijn voor volwassenen met een handicap die worstelen met ouder worden. Zij staan daarom centraal in het nieuwe BOSK-project ‘ouder worden met een lichamelijke beperking’. Speciaal hiervoor hebben we de website www.ouderwordenmeteen beperking.nl ontwikkeld. Het project begint met een inventarisatie: ten eerste wordt nagegaan tegen welke problemen ouderen met een beperking aanlopen, en ten tweede welke oplossingen 50-plussers zélf hebben gevonden voor deze problemen. Een belangrijk onderdeel van deze inventarisatie is de enquête waar u ons bij kunt helpen (zie kader). Maar de onderzoekers gaan ook op zoek naar inzichten uit het buitenland en naar wetenschappelijke onderzoeken. Hierna kijken 50-plussers met een handicap welke praktische handvatten en eigen oplossingen in de praktijk het beste werken. Hiervoor gebruikt de projectgroep het forum van de website en bijeenkomsten door het land.

 

Met al deze informatie maakt de BOSK een handzaam boekje waarin het de belangrijkste tips en oplossingen bespreekt. Dit boekje en de website zullen velen herkenning, erkenning en handvatten bieden. Tegelijkertijd zal de BOSK de ervaringen gebruiken om politici en zorgbestuurders te laten zien dat ouderen met een beperking een vergeten en groeiende groep is die specifieke zorg nodig heeft en verdiend.

 

Wilt u andere ouderen met een beperking helpen? Vul dan de enquête in op http://svy.mk/17Rz78V of vraag een papieren versie aan via 030 245 9090.

Wilt u meer weten van het project? Bekijk dan de website www.ouderwordenmeteenbeperking.nl.

Heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met de onderzoeker Sander Hilberink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of de projectleider Martijn Klem (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030 245 9090).

 

Het project ‘Ouder worden met een lichamelijk beperking’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ouder_worden_met_een_beperking

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 3923

sponsorkliks logo

Wij doen ook mee aan Sponsorkliks, voor iedere aankoop die je via onderstaande link doet krijgen wij geld.

Alles voor dezelfde prijs gewoon in de bekende online winkels, sponsoren via onderstaande links is gratis.

NAH Ontmoetingspunt ontvangt geld als er online wordt gekocht bij ruim honderd winkels, waaronder bekende als Bol.com, Wehkamp, Zalando en Booking.com en ook als je eten laat bezorgen via Thuisbezorgd.nl of een restaurant reserveert via Dinnersite.nl ontvangt NAH Ontmoetingspunt daar geld voor.

Ga de volgende keer dat je iets online wil kopen eerst naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150

Klik hier voor meer info over Sponsorkliks.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...