Skip to main content

Iedereen weer op de fiets

Logo_iederin_2

 

Iedereen (weer) op de fiets!

 

Mevrouw Jansen heeft al vijf jaar niet gefietst omdat dat niet meer gaat. Een scootmobiel ziet zij niet zo zitten. De driewielfiets lijkt haar een uitkomst. Dus doet ze mee aan de driewielfiets-oefendag. “Eerst oefenen en kijken of het wat voor mij is, lijkt me wel zo veilig.” Mevrouw Jansen loopt slecht, is snel uit balans en snel vermoeid. Ze loopt alleen met gebruik van een rollator. Mevrouw Jansen zou graag meer – sneller – mobiel zijn. “Ik ben graag buiten en ook graag in beweging. Dat houdt me fit.”

“U gaat op de fiets zitten met uw voeten op de grond. Dan zet u de fiets op de rem. U zet uw voeten op de pedalen en haalt de rem er af. U begint rustig te trappen. U stuurt anders, net als met een autostuur. En u kunt niet omvallen als u remt. U wilt uw evenwicht bewaren maar dat hoeft niet, want de fiets is al in evenwicht. Het is even wennen. Maar na even oefenen, fietst u er zo mee weg.” Gerda van Leeuwen van het programma Blijf Veilig Mobiel, geeft op een zeer toegankelijke wijze instructies over het gebruik van een driewielfiets. Die instructie is geen overbodige luxe. Het rijden op een driewielfiets is écht anders dan het rijden op een gewone fiets. Maar het is ook een sportieve en actieve uitkomst als u niet meer op een gewone fiets kunt fietsen.

Mevrouw De Korte heeft sinds 2007 niet meer gefietst. “In 2000 kreeg ik een beenprothese. Dat maakte het fietsen al behoorlijk lastig. In 2007 kwam daar een prothese in mijn arm bij en is mijn evenwichtszenuw beschadigd waardoor het fietsen niet meer mogelijk was. Ik baal daar heel erg van. Ik heb vroeger altijd gefietst. Ook erg lange afstanden van zo’n 100 kilometer per dag. Ik vind het heerlijk om op deze manier actief en buiten te zijn.” Het oefenritje op de driewielfiets doet mevrouw De Korte glunderen. “Dit is helemaal goed. Ook voor mijn arm. Ik was daar een beetje bang voor. Maar ik hoef mijn arm niet te buigen. Ik voel me weer helemaal vrij, heerlijk!”


Oefendag

driewielfiets_3_copyZo’n dertig mensen brengen een bezoek aan de oefendag voor de driewielfiets in Goes. Gerda van Leeuwen heeft als vrijwilliger deze oefendag georganiseerd. Samen met een oefenvrijwilliger van Veilig Verkeer Nederland (VVN), een leverancier van de driewielfiets en een ergotherapeut. Gerda: “Het is erg belangrijk dat je op een makkelijke manier kennis kunt maken met de driewielfiets. En dat je ook eerst oefent om er op te rijden. Dit doen we hier met vrijwilligers en als het nodig is met begeleiding van een ergotherapeut. Iedereen heeft weer een andere houding, rijstijl, angst of aanpassing nodig. Een ergotherapeut heeft daar oog voor en kan direct advies geven. Dan haken mensen niet meteen af als het niet goed voelt op de driewielfiets.”

Mijnheer Langer heeft anderhalf jaar niet gefietst. Hij kreeg last van zijn evenwicht en zicht en viel vaak. “Als ik eenmaal op de fiets zat, ging het wel. Maar bij het op- en afstappen was het gewoon gevaarlijk.” Na een ritje op de driewielfiets vindt hij het weer fijn om te fietsen. “Ik wil er wel een! Ik maak een afspraak met de ergotherapeut voor een vervolg. Het lijkt me fijn om weer zelf naar en in de stad te fietsen.”

Verkeersregels

Om met de driewielfiets veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer, is het óók belangrijk om eerst te oefenen. Je bent toch een stuk breder met de driewielfiets. En als je al een tijd niet hebt gefietst, is je kennis over verkeersregels mogelijk ook weggezakt. Veilig Verkeer Nederland, informeert de aanwezigen op de oefendag over de verkeersregels en geeft tips over een veilige deelname.

Hip en sportief

De driewielfiets is een relatief nieuw fenomeen in fietsland. Dit in navolging van de fiets met elektrische ondersteuning (e-bike). De e-bike wordt al lang niet meer gezien als ‘hulpmiddel’ voor ouderen en mensen die weinig energie hebben. Het is meer een nieuwe vervoersvorm, waar ook jongeren en ouderen zonder beperking gebruik van maken. Net als bij de e-bike zijn er steeds hippere en sportievere uitvoeringen van de driewielfiets in de omloop. Er zijn ook driewielfietsen met elektrische ondersteuning. Gerda: “Ze zijn er al in allerlei uitvoeringen, van heel eenvoudige maar praktische, tot luxe en elektrische fietsen. Er zijn ook heel veel tweedehands driewielfietsen, dus voor iedereen is er wel een fiets te koop. Ik raad mensen af om een driewielfiets via Marktplaats te kopen. Je moet goed kijken of een model goed bij je past. Dan is het beter om bij een echte leverancier te kijken. Die hebben ook vaak tweedehands driewielfietsen.”

Mevrouw Engels heeft onlangs een beroerte gehad. Zij is aan één kant verlamd. Dit kan weer beter worden, maar in de tussentijd zoekt zij naar mogelijkheden om meer mobiel te worden. “Er is me een scootmobiel aangeraden, maar dat wil ik liever niet. De driewielfiets is mogelijk een oplossing. Dat zoek ik nu verder uit met de ergotherapeut. Misschien met een rugleuning. Ik zie er wel heel erg naar uit om weer zelf boodschappen te doen met de fiets.”

Wmo-voorziening?

Een driewielfiets wordt niet vergoed door de gemeente of de Wmo, omdat het niet als een hulpmiddel wordt gezien. Gerda: “Het is gewoon een fiets, net als andere fietsen. Heb je bepaalde aanpassingen nodig of ondersteuning bij het leren fietsen op de driewielfiets, dan kun je vanuit de basisverzekering een ergotherapeut inschakelen die samen met je kijkt naar aanpassingen. Sommige gemeenten betalen wel de speciale aanpassingen.”

Wilt u ook oefenen?

1. Zou u ook willen uitproberen of een driewielfiets iets voor u is?

2. Vraag dan bij de gemeente of het lokale platform na of zij bekend zijn met de oefendagen. Een aantal gemeenten biedt gratis proeflessen met de driewielfiets aan. Zij hebben hiervoor   opgeleide vrijwilligers.

3. De Fietsersbond Fietsschool heeft fietsdocenten die kunnen begeleiden. Kijk op www.fietsersbond.nl/fietsschool.

4. U kunt ook bij een goede fietsenwinkel in de buurt informeren of zij driewielfietsen hebben waarmee u kunt oefenen.

Wilt u meer weten over de ervaringen van andere mensen, bekijk dan eens de informatie op www.blijveiligmobiel.nl. Hier staat een filmpje met een demonstratie van de driewielfiets (gericht op ouderen): http://www.youtube.com/watch?v=A2awF4tgOtE. U kunt ook de folder ‘Driewielfiets, iets voor u?’ bij Blijf Veilig Mobiel en de Fietsersbond aanvragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met dank aan project Veilige mobiliteit, Ieder(in)

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 1222

Vakantie 2Vakantie 1Groupon reizen, vakantie, eten, drinken en diversen bekijk en bestel via onderstaande link en steun daarmee gratis NAH Ontmoetingspunt.

https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150&category=&shopsearch=groupon

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...