Onderzoekers zien verband tussen snurken en hartritmestoornissen
Gelezen in de Margriet.
Onderzoekers zien verband tussen snurken en hartritmestoornissen
Wie vóór zijn vijftigste levensjaar snurkt, heeft meer kans op een beroerte of hartritmestoornissen. Dit wil je weten over het verband tussen snurken, slaapapneu en hartritmestoornissen dat in recent onderzoek is aangetoond.
Het onderzoek is onlangs gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam. Verschillende studies waarbij experts van de Stanford-universiteit betrokken waren, zagen een verband tussen slaapapneu, snurken en beroertes. Slaapapneu is een aandoening waarbij mensen in hun slaap last hebben van ademstops, waarbij ze stoppen met ademen. Apneu betekent dan ook letterlijk ‘geen lucht’.
1,7 miljoen mensen tussen de 20 en 50 jaar werden tien jaar lang gevolgd. Personen die slaapapneu hadden en snurken, hadden vijf keer meer kans op hartritmestoornissen. Ze hadden zelfs zestig procent meer kans op een beroerte.
Ook bij jonge mensen
Cardioloog en onderzoeker Sanjif Narayan: “Slaapapneu komt veel voor, maar we lijken het te negeren en af te doen als iets triviaals. Nu zien we pas de omvang van de gezondrisico's die snurken met zich meebrengt. Het verraste ons ook, net als het feit dat het ook jonge mensen betreft. Het heeft enorme gevolgen voor de volgende veertig jaar van hun leven.”
Hartritmestoornissen
Een gezond hart maakt 60 tot 70 slagen per minuut in rustige toestand. Bij een hartritmestoornis is er sprake van een afwijking in het ritme van de hartslag. Dit betekent dus dat je hartslag te snel, te langzaam of onregelmatig is. Hier kun je meer lezen over hartritmestoornissen.
Bron: The Guardian
- Aangemaakt op .
- Laatste update op .
- Raadplegingen: 812