Skip to main content

Het complexe brein

Het Complexe breinIn deze gratis uitgave kom je van alles te weten over hersenziekten. Er wordt aandacht besteed aan de impact en behandeling van NAH, dementie, MS en chronische pijn. Ook komt de psychiatrie aan bod, evenals het beschermd wonen.

Nieuw onderzoek naar de hersenen

Ons brein is het meest complexe orgaan. Veel weten we er nog niet van, maar gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan en ontdekken we meer over de werking van die mysterieuze hersenen. Hierbij maken we gebruik van nieuwe technieken, zoals de functionele MRI-scan, waarbij we zien hoe 'levende' hersenen werken.

Dit nieuwe onderzoek zet de klassieke indeling van hersenziekten op zijn kop. Vroeger werden hersenziekten vooral gediagnosticeerd door naar het gedrag van de patiënt te kijken. Zo ontstaat al snel een groot aantal hersenziekten, elk met specifieke typeringen: de ziekte van Parkinson met vooral zijn bewegingsstoornissen; de ziekte van Alzheimer waarbij vooral het geheugen het laat afweten; en autisme, dat beperkingen in de sociale contacten met zich meebrengt.

Nu we 'levende hersenen' kunnen bestuderen zien we andere relaties. Aandoeningen, die in het gedrag tegengesteld zijn, blijken in de hersenen dicht bij elkaar te liggen; het kan zelfs zijn dat er dezelfde processen aan ten grondslag liggen of dat ze dezelfde gevolgen hebben. En dus dezelfde soort beperkingen met zich meebrengen voor de patiënt.

Andere benadering van de hersenen

Er zijn dus duidelijke parallellen aan te brengen in de processen die ervoor zorgen dat de hersenen ziek worden. Om deze reden moeten we de hersenen op een heel andere manier gaan bestuderen; we moeten de aandacht meer gaan richten op die onderliggende processen, oorzaken en gevolgen, in plaats op de afzonderlijke ziekten.

Hiermee zullen we de werking van de hersenen sneller doorgronden en werken we aan oplossingen voor meerdere hersenziekten en aandoeningen. Het kan ons ook helpen om een gezonde ontwikkeling van de hersenen te stimuleren. Alle ontwikkelingen komen in deze gratis e-paper aan bod. Veel leesplezier!

Download de gratis e-paper

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .
  • Hits: 1268

sponsorkliks logo

Wij doen ook mee aan Sponsorkliks, voor iedere aankoop die je via onderstaande link doet krijgen wij geld.

Alles voor dezelfde prijs gewoon in de bekende online winkels, sponsoren via onderstaande links is gratis.

NAH Ontmoetingspunt ontvangt geld als er online wordt gekocht bij ruim honderd winkels, waaronder bekende als Bol.com, Wehkamp, Zalando en Booking.com en ook als je eten laat bezorgen via Thuisbezorgd.nl of een restaurant reserveert via Dinnersite.nl ontvangt NAH Ontmoetingspunt daar geld voor.

Ga de volgende keer dat je iets online wil kopen eerst naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150

Klik hier voor meer info over Sponsorkliks.

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...