Hersenletsel

Geschreven op .

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor schade aan de hersenen waar u niet mee geboren wordt, maar wat u later in uw leven oploopt. Deze schade kan zowel van binnenuit, als van buitenaf veroorzaakt worden.

Oorzaken die van binnenuit komen zijn bijvoorbeeld een beroerte of bloeding (CVA: cerebro vasculair accident), een hersentumor of een ziekte, zoals hersen(vlies)ontsteking of hersenbeschadiging na zuurstoftekort bij reanimatie. Oorzaken van buitenaf zijn onder andere een hersenkneuzing (contusio) door bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk of een verwonding door een voorwerp. Door hersenletsel kunnen er verschillende problemen ontstaan. Welke en hoeveel problemen dat zijn, verschilt per persoon.

Er zijn problemen die u aan de buitenkant ziet, dat noemen we de zichtbare gevolgen. Bijvoorbeeld problemen met bewegen, praten, eten, drinken en slikken. Sommige problemen ziet u niet aan de buitenkant, dat noemen we de onzichtbare gevolgen. Bijvoorbeeld veranderingen in begrijpen, onthouden, concentreren (in een drukke omgeving), zien en gedragsverandering. Ook kunt u vermoeid zijn. In sommige gevallen worden de onzichtbare veranderingen vooral door uw omgeving gezien. Hersenletsel maakt het namelijk moeilijker om de verandering bij uzelf te zien. 

Bij Reade Revalidatie helpen we u weer zo optimaal aan voor u belangrijke activiteiten deel te laten nemen. 

Lees verder op: https://www.reade.nl/revalidatie/diagnose/hersenletsel/

Afdrukken