nah_logo3.png
nah_logo3.png
De deur van mogelijkheden gaat pas open als je er flink tegen duwt.
 

5 redenen waarom je niet afvalt

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Begin van het jaar nam je je voor om een paar kilo af te gaan vallen. Minder eten, gezonder leven, maar op de een of andere manier val je maar niet af. Heb je geen idee hoe dat komt? Het kan zijn dat je iets te weinig doet. Dat is namelijk ook niet altijd goed.

Te weinig eten

 

Ben je veel minder gaan eten? Wie ineens erg weinig gaat eten, zet zijn lichaam in de 'spaarstand'. Op korte termijn verlies je er gewicht door, maar je lichaam wordt erg zuinig met de beschikbare energie. Ga je daarna weer gewoon eten dan kom je meteen flink aan. Zo ontstaat het bekende jojo-effect. De kans dat je uiteindelijk meer weegt dan toen je begon met afvallen is groot. Afvallen is een kwestie van blijven eten, maar wel op een slimme en gezonde manier.

Te weinig drinken

 

Er zijn mensen die denken dat het drinken van een paar liter water per dag bijdraagt aan snel afvallen. Maar dat is een fabel. Natuurlijk moet je wel voldoende drinken. Sommige mensen verwarren een hongergevoel met dorst. Door voldoende te drinken heb je een 'voller' gevoel en zal je minder snel naar een snack of tussendoortje grijpen. Het is natuurlijk wel van belang om water of thee te drinken in plaats van calorierijke dranken als frisdrank, wijn of bier.

Te weinig nachtrust

 

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben het laten zien: te weinig slaap en onrustige nachten leveren indirect een bijdrage aan gewichtstoename. Een slaaptekort verstoort de hormonen die betrokken zijn bij de stofwisseling, met als resultaat dat je overdag meer trek hebt.

Te weinig vet

 

Veel mensen die proberen af te vallen, stoppen met het nemen van vet. Maar een mager dieet waaruit alle vetten zijn verdwenen is niet gezond. Je lichaam heeft goede vetten juist nodig om er bepaalde vitaminen en hormonen van te kunnen maken. Verzadigde vetten, oftewel de 'slechte' vetten uit bijvoorbeeld koekjes, kun je missen, maar goede onverzadigde vetten uit vis, avocado's en noten helpen je om gezond te blijven.

Te weinig bewegen

 

Hoe meer je beweegt, hoe beter. Dat dagelijks sporten helpt bij het afvallen, is geen nieuws. Zelfs een half uur wandelen is al heel goed. Als je begint met sporten, word je vaak eerst wat zwaarder. Spierweefsel is namelijk zwaarder dan vet. Focus je daarom niet te veel op de weegschaal en je gewicht, maar meet je middelomtrek en buikomvang. Het kan maar zo dat je smaller wordt, terwijl je hetzelfde of meer weegt.

 

Gelezen op Gezondheidsnet.nl

Afdrukken

Vakantie 1Boek een hotel, appartement of vakantiewoning bij Booking.Com en steun NAH Ontmoetingspunt gratis.Vakantie 2
Wij ontvangen als u via een van onderstaande links een hotel, appartement of vakantiewoning boekt een  bijdrage van Booking.com
 Zoeken naar alle hotels, appartementen eb vakantiewoningen in Booking.com: https://www.booking.com/index.html?aid=1700698

Klik hier voor meer informatie.