Geschreven op . Geplaatst in Gezondheid en eten.

Hart en vaten gebaat bij gezond dieet

Hart en vaten gebaat bij gezond dieet

HartDe invloed die voeding heeft op de gezondheid, en dan met name op de kans op hart- en vaatziekten, is niet te onderschatten. Zout, vetten en suikers hebben effect op onder andere de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerwaarden. Omdat het hier vaak gaat om ‘onzichtbare’ bestanddelen, is het voor sommige mensen moeilijk in te zien welke schade aangericht kan worden in het lichaam, stelt Irma Oosterhof van de Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie (NWDC).

Het is over het algemeen niet mogelijk om een maaltijd te nuttigen zonder ten minste één van de bestanddelen vet, suiker of zout binnen te krijgen, vertelt Oosterhof. Deze voedingsstoffen zijn dus absoluut niet direct slecht voor de gezondheid, mits het niet om een te hoge inname gaat. Een gezond dieet voorkomt niet alleen overgewicht, maar verkleint ook de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

Dergelijke chronische aandoeningen zijn de nummer één levensstijlziekten in ons land, vult Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit, aan. “Je valt natuurlijk niet direct neer als je een ongezonde maaltijd nuttigt, maar de levenslange blootstelling aan de voedingstoffen die wij gewend zijn te eten, zorgt wel degelijk voor effect op de langere termijn.”

Lees verder op: Gezondheidsgids.nl