nah_logo3.png
nah_logo3.png

Als iemand goed voor je is, ontvang het met open armen en een hart vol dankbaarheid.

Mijn partner heeft hersenletsel

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Mijn partner heeft hersenletsel

Geschreven door: Marjolijn Dekker
Geplaatst op: 31 oktober 2017
Thema’s: Gevolgen Mantelzorg Liefde & relaties

 

“Hij is een andere man sinds zijn hersenletsel. Zelf vindt hij dat er niet zoveel is veranderd, maar dat is ook gelijk de beschadiging.” Gebrek aan ziekte-inzicht is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. En ook meteen één die het zo lastig maakt om hulp te zoeken of te accepteren. Het is heel zwaar om iedere dag opnieuw voor iemand met niet aangeboren hersenletsel te zorgen. Veel mensen houden hoop op verbetering die vervolgens niet lijkt te komen. De gelijkwaardigheid in de relatie ebt weg. De rol van partner verandert in die van een verzorger. Dat is moeilijk. En het lastige is dat het niet verwijtbaar is. De getroffene kan er immers niets aan doen. Verdriet en boosheid nemen hierdoor de overhand.
 

 

Omgaan met verdriet na hersenletsel De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden heeft een model opgesteld met betrekking tot rouw- en verliesverwerking.

 

Hij schetst:
Zie de werkelijkheid van het verlies onder ogen
Ervaar de pijn van het verlies Pas je opnieuw aan het leven aan
Probeer opnieuw van het leven te leren houden

 

Bij niet aangeboren hersenletsel is dit rouwproces nog lastiger. Je moet tenslotte leren leven met 'levend' verlies. Er zijn momenten van herkenning en hoop als het goed gaat en pijnlijke momenten als je geconfronteerd wordt met de beschadigingen. Het omgaan met verdriet is een persoonlijk proces, dat lang kan duren en je leven kan ontwrichten. Het is eigen aan verdriet dat mensen hier op verschillende manieren mee omgaan. En goed om dit ter sprake te brengen en naar elkaar te luisteren.

Lees verder op: https://www.verdermethersenletsel.nl/t/mijn-partner-heeft-hersenletsel

Afdrukken

Vakantie 2Vakantie 1Groupon reizen, vakantie, eten, drinken en diversen bekijk en bestel via onderstaande link en steun daarmee gratis NAH Ontmoetingspunt.

https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150&category=&shopsearch=groupon

Klik hier voor meer informatie.