nah_logo3.png
nah_logo3.png
Succes is één keer meer opstaan dan je gevallen bent.

Ontvangen van, voor positiviteit.nl

Inge Oud, Partner- en relatiebegeleiding bij Niet Aangeboren Hersenletsel

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 Inge Oud

 

Foto Inge Oud

Mijn naam is Inge Oud. In 1994 heb ik mijn diploma Maatschappelijke Dienstverlening gehaald. Vanaf toen ben ik werkzaam geweest als medisch en revalidatie maatschappelijk werker. In de revalidatie heb ik voornamelijk op neurologische afdelingen gewerkt (NAH). Bekijk eventueel mijn CV voor meer informatie.

 

Partners

 

Steeds meer werden partners en kinderen bij behandelingen in de revalidatie betrokken, vooral bij mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Met goed resultaat. Wat ik echter merkte was dat zodra de “patiënt” met hersenletsel weer thuis was, er weinig geschikte begeleiding voor de partner en in de relatie was. Er is echt uitgebreide kennis van de gevolgen van hersenletsel nodig om goede partner- en relatiebegeleiding te kunnen geven. Als iemand door hersenletsel egocentrischer geworden is, omdat het deeltje in de hersenen waar dat over gaat, beschadigd is, kun je niet het advies geven: “Je zou meer rekening met je partner kunnen houden.” Hij/zij is door de beschadiging er gewoon niet meer toe in staat. Dan is het zinvoller de partner hierover te informeren (psycho-educatie) en tools in handen te geven hoe met dit egocentrischer gedrag van de ander om te kunnen gaan.

 

Onderzoek

 

Anne Visser-Meily: Promotieonderzoek “Mantelzorgers, partners bij CVA revalidatie” (2005): Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen van een ouder met NAH meer gericht zijn op de gezonde ouder. Als de gezonde ouder het niet redt (dus niet de ouder met NAH!) door b.v. stress, en er is daar te weinig aandacht voor, dan lopen kinderen op latere leeftijd grotere kans op het krijgen van stemmings- en gedragsproblemen. Het is dus dubbel zo belangrijk om partners goed in beeld te hebben en te houden en te begeleiden, juist na revalidatie.

 

Motivatie voor eigen praktijk

 

Gezien bovenstaand, en omdat ik meer dan 20 jaar ervaring heb in het begeleiden van partners en gezinnen met NAH, heb ik in 2010 besloten een eigen praktijk te beginnen om goede partner-en relatie begeleiding te geven. Ik ben nog steeds verbaasd over hoe vaak ik hoor dat partners nog zoekende zijn naar goede begeleiding. De site www.hersenletsel-uitleg.nl geeft goede informatie over de gevolgen van hersenletsel en over waar je naar toe kunt als je hulp nodig hebt. Ik sta ook op die site vermeld.

 

Voor meer informatie klik hier voor de website van Inge Oud

Afdrukken

sponsorkliks logo

Wij doen ook mee aan Sponsorkliks, voor iedere aankoop die je via onderstaande link doet krijgen wij geld.

Alles voor dezelfde prijs gewoon in de bekende online winkels, sponsoren via onderstaande links is gratis.

NAH Ontmoetingspunt ontvangt geld als er online wordt gekocht bij ruim honderd winkels, waaronder bekende als Bol.com, Wehkamp, Zalando en Booking.com en ook als je eten laat bezorgen via Thuisbezorgd.nl of een restaurant reserveert via Dinnersite.nl ontvangt NAH Ontmoetingspunt daar geld voor.

Ga de volgende keer dat je iets online wil kopen eerst naar: https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=6150

Klik hier voor meer info over Sponsorkliks.